Taal is een tool

De Romeinen in Alphen

< Terug naar Cursussen

De Romeinen in Alphen | Minerva TXT producties

In deze cursus wordt op een leuke manier vertelt over de Romeinse oorsprong van Alphen aan den Rijn en Zwammerdam. Tijdens de vijf lessen worden diapresentaties gegeven en filmpjes vertoond, er komt een Romein op bezoek, er is een kleine proeverij van Romeinse gerechten en er is een dagexcursie naar het Romeins Museum en de Romeinse afdeling van Museumpark Archeon.

De eerstvolgende cursus begint op zaterdag 18 maart.
Locatie Parkexpressie
Park Rijnstroom, Alphen aan den Rijn
Cursusprijs 115,- euro
Meer informatie en inschrijven
 

De Romeinen in Alphen

Alphen aan den Rijn heeft een Romeinse oorsprong. De stad bestaat al tweeduizend jaar en dat geldt ook voor de kern Zwammerdam. Ook de kern Hazerswoude-Rijndijk ligt ‘op’ de Romeinse grens. Sterker nog: de Oude Rijn was ooit onderdeel van de grens van het Romeinse wereldrijk!
Over deze Romeinse oorsprong wordt tijdens de Zomeracademie een hele week cursus gegeven bij Parkexpressie tijdens de Zomeracademie. Informatie en inschrijven via Parkvilla.

Limes

De grens van het Romeinse Rijk, beter bekend als de ‘Limes’, loopt tijdens haar grootste omvang rond de hele Middellandse Zee. Als je een lijn trekt van Albanianae – de Romeinse naam voor Alphen aan den Rijn – recht naar het zuiden dan passeer je plekken als Reims, Autun, Nîmes, het eiland Menorca en Tigzirt in Algerije. Trek je een lijn naar het westen dan reis je over de Noordzee via Colchester  naar Carmarthen in Wales en dat is het.

Vaderland

Het huidige Alphen aan den Rijn bestrijkt dan ook veertien kilometer van de grensrivier in een uithoek van het Romeinse Rijk. De Romeinse historicus Tacitus had geen ongelijk toen hij zei: “Het terrein is er woest. Het klimaat ruw. Het leven en landschap somber. Hier kom je alleen indien het je vaderland is.” En toch werd op deze plek een Romeins castellum gebouwd en een paar jaar later nog één iets verderop langs de nieuwe Romeinse grens.

Romeinse bewoning

Er woonden telkens 500 soldaten in elk castellum (fort) en wellicht evenveel vrouwen, kinderen, ambachtslieden en boeren in de dorpen eromheen. Er waren binnen de Alphense gemeentegrenzen behalve de twee ommuurde Romeinse ‘kazernes’ ook havens en schepen, wachttorens en er was een Romeinse weg, die nog steeds ongeveer een meter onder het maaiveld ligt. Er stond een badhuis bij een van de poorten. Er waren woningen, winkels en werkplaatsen in de dorpen.

Cursusinformatie

In de cursus bij Parkexpressie worden op een interactieve manier verschillende onderwerpen aangestipt met diapresentaties en filmpjes, een bezoek van een Romeinse soldaat, een kleine proeverij met Romeinse gerechtjes en demonstraties met verschillende replica’s van Romeinse objecten.
Aan de orde komen vragen als:  Wat is de Romeinse Limes en waarom moet deze op de Werelderfgoedlijst?  Hoe zit het Romeinse leger in elkaar en wat doen de soldaten de hele dag? Wat is er gevonden van het Romeinse castellum in Alphen en hoe zit het met de havens en de boten van Zwammerdam?  Hoe is het leven in de dorpjes bij een castellum en wie woont daar dan?
De vijf lessen zijn opgebouwd rond de ‘theorie en praktijk’ van het alledaagse leven in de Romeinse castella Albanianae en Nigrum Pullum en in de burgernederzettingen bij deze militaire bolwerken.
Er zijn vier 'theoretische' ochtendsessies in Parkvilla. De laatste les is een dagexcursie naar de Romeinse afdeling van Museumpark Archeon.

Volg mij op...