Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

Zelfstandige Professionals - column Alphens Nieuwsblad

< Terug naar Blog

Ergens onderweg is er iets misgegaan met de beeldvorming rond Zelfstandige Professionals. In Nederland zijn ongeveer 1,2 miljoen mensen die in hun eentje aan het werk zijn.
In een gemeente met de omvang van Alphen aan den Rijn praat je dan over ruim 6.000 mensen met beroepen als journalist, klusjesman, ICT-er, timmerman, interim-manager of thuiszorgmedewerker.  60 procent van deze professionals is meer dan 5 jaar zelfstandig. 65 procent heeft een hbo of hogere opleiding.

Links en rechts op het politieke speelveld worden deze ZP-ers echter belaagd. Ter linker zijde omdat zij heel zielig zijn zonder cao en/of uitkeringen. Vanuit rechts omdat zij de economie om zeep helpen want er wordt te weinig belasting betaald.
Nu zijn er vast thuiszorgmedewerkers en postbodes waar stevig misbruik van wordt gemaakt. Er zijn ook vast slimmeriken die vreselijk misbruik maken van allerlei fiscale mazen in de wet. Het gros van de Zelfstandige Professionals werkt echter gewoon voor het dagelijks brood, houdt zijn of haar eigen broek op en doet nuttig werk voor tevreden opdrachtgevers.

Omdat alleen ook maar alleen is, schieten de voorzieningen voor ZP-ers als paddenstoelen uit de grond. Zo zijn er links en rechts flexplekken ingericht, bijvoorbeeld in iFlow van de VOA of in De Baronie van Green, het familiebedrijf van meneer Zeeman. Onlangs is het zelfstandigencollectief ZZP Alphen opgericht. Dat had een vliegende start met veel belangstellende Zelfstandige Professionals tijdens de eerste bijeenkomsten.

Vanwaar dit verhaal?
De Rijksoverheid doet onder aanvoering van de belastingdienst haar best om de ZP-ers uit te roeien. Dat besmet kennelijk ook de lagere overheden. Het is hier in Alphen best lastig om als ZP-er een voet tussen de gemeentelijke deur te krijgen. Dat zou de gemeente niet moeten doen. ZP-ers aan het werk zetten, houdt namelijk de uitkeringskosten laag.

Deze column is eerder verschenen in Alphens Nieuwsblad

Datum: 8 februari 2016
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...