Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

Waar loopt die Romein in rond? - Museumpark Archeon

< Terug naar Blog

8LoricaSegmentataROM
Alle Romeinen lopen in een harnas dat bestaat uit ijzeren of stalen platen. Goed? Nee, fout! In de duizend jaar dat het Romeinse Rijk bestaat is er een korte periode – circa 200 jaar – dat romeinse soldaten in de lorica segmentata rondlopen. De rest van de tijd is er andere beschermende kleding.

De lorica segmentata oftewel het plaatharnas wordt vanaf de tweede helft van de eerste eeuw gemaakt. Dat is dus ongeveer vanaf het jaar 50. Dit type borstharnas wordt de hele tweede eeuw veel gedragen.
Het voordeel van de lorica segmentata boven de tot dan toe algemeen gedragen maliënkolder is dat deze veel sneller kan worden gemaakt én gemakkelijker is te onderhouden. Gewoon olie of was erop en uitwrijven maar.

In de eerste en tweede eeuw hebben de romeinse soldaten geen uniform zoals wij dat kennen. Er zijn verschillen in materiaal, kleur en model. Sterker nog: de hulptroepen zoals Syrische boogschutters of Bataafse ruiterij dragen gewoon hun eigen kleding. Het is dus ook normaal om verschillende soorten harnas naast elkaar in gebruik te zien.

Voordat de romeinse legioenen in een plaatharnas ten strijde trekken – dus vóór het jaar 50 – dragen zij een korte mouwloze maliënkolder. Maliën worden gemaakt van duizenden ijzeren ringetjes die met heel veel geduld aan elkaar worden bevestigd. De maliënkolder is een Keltische uitvinding die tijdens de Romeinse Republiek algemeen wordt gedragen. Behalve deze maliënkolder bestaat er ook een zware lederen variant op het harnas.

Vanaf de derde eeuw dragen romeinse soldaten een langere maliënkolder met mouwen. Hieronder dragen zij een tunica van zware stof, meestal vervilte wol. Deze kan gewatteerd zijn. Aan het begin van de vierde eeuw zijn alle typen harnas vervangen door deze zware lange maliënkolder met mouwen. Deze maliënkolder reikt tot net boven de knie. Dan is het gebruikelijk om ook een lange broek te dragen.

In Archeon zijn romeinse gebouwen, gebruiken en inwoners te zien die ‘leven’ in de tweede eeuw. Vandaar dat alle romeinse legionairs – de soldaten én de officieren – in een lorica segmentata gekleed gaan. Onder dit harnas dragen zij een tunica en soms een kniebroek. Over de segmentata gaat in het koude jaargetijde een warme wollen mantel.

Eerder verschenen op de facebookpagina van Archeon

Datum: 5 oktober 2015
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...