Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

Pilon intrigeert - column Alphens Nieuwsblad

< Terug naar Blog

Pilon intrigeert - column Alphens Nieuwsblad | Minerva TXT producties

Nadien was dramatisch. Je voelde hoe het net zich aan alle kanten sloot rond de Joodse inwoners van Alphen aan den Rijn in de Tweede Wereldoorlog. Je zag hoe de onschuld verdween. Als toeschouwer wilde je heel hard roepen: ‘Niet doen. Vertrouw de Duitsers niet. Ga onderduiken!’ Wie naar Nadien keek, wist precies aan welke kant zij stond.

De nieuwe voorstelling van Stichting PA heet Pilon en laat een heel ander aspect van de oorlog en de bezetting zien. Hoofdpersoon Jan Pilon is huisarts in Alphen. Hij weet aan welke kant hij staat en dus is hij een van de verzetsleiders. Bovendien: na de oorlog wordt alles anders!
Voor de toeschouwers geldt echter: zo eenvoudig als het bij Nadien was om een kant te kiezen, zo lastig is dat bij Pilon.

Want hoe oordeel je over een boerin die stiekem vee slacht en daarmee mensen te eten geeft, maar tegelijkertijd ook flink verdient aan de honger van anderen? Hoe fout is een jong meisje dat verliefd wordt op een Duitse soldaat die helemaal niets ziet in de oorlog, maar gewoon dienstplichtig is? Hoe sta je tegenover een ondergedoken militair die tijdens de oorlog zijn snor drukt, maar na afloop flink op zijn eigen borst slaat? En: wat denk je van een jongeman die in Duitsland gaat werken omdat het avontuur lokt, maar die van een hele koude kermis thuiskomt?

Hoe gemakkelijk is het niet om te oordelen over anderen? Net als elders scheppen veel Alphenaren er genoegen in om achteraf - als er niets meer op het spel staat - wraak te nemen en zo’n jong meisje kaal te scheren. Of zij zelf dan zonder blaam zijn? Tja, wie het weet mag het zeggen.

Pilon is een ietwat onderkoelde voorstelling. Het psychologische aspect is veel belangrijker dan de gebeurtenissen zelf. Als toeschouwer zit je te wachten op een moordpartij met de gedropte wapens of een robbertje vechten. Dat soort drama komt er niet. Desondanks is het de hele voorstelling doodstil in de zaal.
Pilon is vooral een intrigerende voorstelling waar je nog eens goed over na moet denken.

Deze column is eerder verschenen in Alphens Nieuwsblad van 7 mei.

Datum: 9 mei 2015
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...