Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

Nehalennia - Museumpark Archeon

< Terug naar Blog

3NehalenniaROM
Nehalennia is zo’n beetje de bekendste lokale godin in de Romeinse periode. Haar heiligdom staat in Domburg en heel veel reizigers en handelaren weten haar te vinden. Nehalennia is immers hun beschermvrouwe.

De oorsprong van de godin ligt ergens in de nevelen der tijd. Aan haar uiterlijk en attributen is duidelijk te zien dat zij een Keltische of Germaanse godin is. Dat onderscheid is echter lastig te maken. Nederland ligt in de Romeinse tijd zo’n beetje in het grensgebied tussen de Keltische en Germaanse stammen. Bovendien is dat Keltisch of Germaans een discutabel begrip. Het zijn de Romeinen die deze namen bedacht hebben.

Nehalennia is in ieder geval inheems. Op alle afbeeldingen – en dat zijn er honderden – is de godin herkenbaar aan haar haardracht en haar kleding. Opvallend is het korte manteltje en de grote mantelspeld.
Tot haar vaste attributen behoort een mandje appelen als symbool van vruchtbaarheid en vergankelijkheid. Vaak zit een hond aan haar voeten, deze bewaakt de onderwereld. De godin zit op een troon en valt daarmee binnen de traditie van de drie Matronae. Deze moedergodinnen beschermen huis en haard, maar ook families en hele stammen.

In de tweede en derde eeuw wordt Nehalennia vereerd omdat zij handelaren en reizigers bescherming biedt bij hun tocht over de woeste Noordzee. De tempels van Nehalennia staan aan de monding van de Schelde.
Het is gebruikelijk om voor de reis begint een offer te brengen aan de godin. Vaak bestaat het offer uit voedsel dat op Romeinse wijze wordt verbrand en daarmee aan de godin geschonken. Even vaak wordt een belofte gedaan. De belofte wordt bij behouden vaart ingelost.

Wat wordt er dan beloofd? Als de handelaar een goede reis heeft en goede zaken heeft gedaan, zal hij bij terugkomst een altaar of votiefsteen plaatsen. Soms bij een van de tempels, soms in zijn eigen woonplaats. Nehalennia’s altaren en votiefstenen zijn langs de Rijn tot aan Keulen gevonden.
Op zo’n steen staat vaak een afbeelding van de handelaar of zijn handelswaar én een tekst. In keurig Latijn staat er vrij vertaald: ‘Lieve godin Nehalennia. Hartelijk dank voor de bescherming tijdens de reis. Ik heb goede zaken gedaan. Hier is uw altaarsteen. Groeten van Piet de Wijnhandelaar’.

Eerder verschenen op de facebookpagina van Archeon

Datum: 17 oktober 2014
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...