Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

Multiculti Piet - column Alphens Nieuwsblad

< Terug naar Blog

Als je de onfrisse discussie rond de rol en het uiterlijk van Zwarte Piet volgt, dan weet je zeker: het gaat echt niet om dat kinderfeest! Het gaat om de onderbuikgevoelens van witte én zwarte volwassen tokkies.

Volwassen witte mensen gooien alles in de strijd om hun gelijk te halen. Argumenten als ‘het is onze traditie’, ‘ze moeten van ons kinderfeest afblijven’ tot regelrecht racistische aantijgingen die ik hier niet ga herhalen. De Ku Klux Klan is er niks bij.
Volwassen gekleurde mensen met een bruintint, variërend van donkerwit tot lichtzwart, doen niet voor hen onder. Witte mensen  moeten zich vooral niet met hun zwartheid bemoeien. Het complete kolonialisme wordt van stal gehaald. Alsof elke Nederlander bij de VOC heeft gezeten.

Laten we wel zijn. Zwarte Piet is een achterhaald onderdeel van een oeroud feest wat in oorsprong helemaal niets met Sint Nicolaas van doen had. Net als bij Kerstmis komen allerlei onderdelen uit de orale overleveringen van oude Germaanse en Keltische (en andere) stammen. Het sinterklaasfeest is een mengelmoes van stijlen zouden we in de kunstgeschiedenis zeggen.
De Zwarte Piet zoals wij die tegenwoordig kennen, lijkt het meest op de negentiende-eeuwse karikaturen die tijdens het hoogtepunt van het Nederlandse kolonialisme werden gemaakt. En daar zit meteen de pijn.

Een bekend gezegde – veel gebruikt door Oprah Winfrey -  luidt: ‘Je gaat het beter doen als je het beter weet’. Dus laten wij nu met z’n allen verstandig zijn en al die multiculti Pieten omarmen. Gewoon ophouden met vechten om een kindervriend. De kinderen zijn sowieso de laatsten die het opvalt welke kleur ‘hun’ vriend heeft.

 

Deze column is eerder verschenen in Alphens Nieuwsblad.

Datum: 11 december 2016
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...