Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

MINERVA Vrijheid van meningsuiting

< Terug naar Blog

MINERVA Vrijheid van meningsuiting | Minerva TXT producties

De laatste jaren moet je als vrije denker om je eigen hachie denken. En om die van je collega’s en je familie. En nu dus ook om een abstracte vanzelfsprekendheid als ‘vrijheid van meningsuiting’.

Ik ben journalist en ik schrijf blogs.
In beide gevallen behandel ik Alphense politieke en maatschappelijke onderwerpen. Als freelance journalist doe ik dat zo objectief en neutraal mogelijk. Omdat ik vind dat dat de manier is waarop ik mijn vak hoor uit te oefenen. Als blogger geef ik mijn mening op mijn eigen manier. Cynisme en sarcasme zijn mijn wapens.  Omdat dat nu eenmaal de manier is waarop ik mij kan uiten.

DON QUICHOTTE 

Ik weet al heel lang dat vrijheid van meningsuiting een groot goed is.
Toen ik op het zeer behoudende Christelijk Lyceum zat, kon ik met mijn mening goed uit de voeten in debatjes en discussies. Dat was met in mijn achterhoofd de bh-verbrandingen van Dolle Mina van een paar jaar eerder. In diezelfde periode las ik de werken van Karl Marx. Toen ik eenmaal stemrecht had, koos ik voor de PPR van Ria Becker, want van haar was ik een grote fan.
Met  mijn vader – een echte ouderwetse officier bij de Koninklijke Landmacht – voerde ik verhitte discussies over de vaderlandse politiek. Hij verweet mij dat ik ‘die Russen’ in mijn voortuin wilde. En ik riep naar hem dat hij ‘die Amerikanen’ in zijn achtertuin wilde. In zijn opinie was ik een soort van vrouwelijke Don Quichotte die tegen imaginaire molens aan het vechten was.
En nooit heb ik mij onveilig gevoeld.

'IK HEB EEN GEZIN' 

Tot een paar jaar geleden was ik eindredacteur van lokale kranten. In Alphen waren dat eerst De Alphenaar en daarna het Alphens Nieuwsblad. Met een van de columnisten heb ik ooit een gesprekje gevoerd over de inhoud van de columns. Daarbij kwam naar voren dat niet alles in de column kon worden gezegd. Ik vond eigenlijk van wel tenzij er juridische problemen konden ontstaan. Maar de columnist merkte op: ‘ik heb wel een gezin’.
Toen was al duidelijk dat de tijden waren veranderd.

NACHTJE CEL 

Wie in de jaren zeventig, tachtig en negentig een afwijkende mening had, kon deze vrijelijk uiten. Als daar protestacties aan te pas kwamen, vielen die meer in het ludieke potje dan dat er serieus een probleem ontstond. Je werd hooguit als demonstrant – of in die periode als kraker – afgevoerd voor een paar nachtjes in de cel.
Toch was vroegâh niet alles beter. Terroristische aanslagen waren er in de jaren zeventig - en ver daarvoor - ook al. De Rote Armee Fraktion en de IRA waren bijvoorbeeld extremistische terreurgroepen die niet terug deinsden voor grof geweld met een politiek doel.

HET GAAT VEEL VERDER 

De aanslag in Parijs op Charlie Hebdo is geen aanval op een politieke overtuiging. Het gaat ook niet om een afwijkende mening noch om een guerrillastrijd in een conflict of burgeroorlog.
De aanslag op journalisten en cartoonisten is er een op onze ‘vrijheid van meningsuiting’ en dat gaat veel verder. 

Eerder verschenen op de communitysite Alphens.nl.

Datum: 13 januari 2015
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...