Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

MINERVA Haal jij de koffie even

< Terug naar Blog

Zaterdag was het Internationale Vrouwendag. Anno 2014 zou je denken dat dat een totaal overbodige dag is. Zoiets als Moederdag of Valentijnsdag. Zwaar achterhaald en alleen maar leuk voor de winkeliers die handelen in parfum, bloembollen en sexy lingerie. 

Toen ik jong en mooi was, was ik van het slag dat dacht dat emancipatie iets voor andere vrouwen was. Want ik was allang geëmancipeerd. Natuurlijk liep ik ook weleens ergens tegenaan.
Ik herinner me dat ik als pasgetrouwde vrouw mijn pasje van ‘onze’ gloednieuwe gezamenlijke rekening ging ophalen. De bank in de oude Castellumstraat naast de bibliotheek – die toen nog naast de Alphense Brug stond - had helemaal uit zichzelf bedacht dat daar een mooie dubbele naam op moest komen te staan. Eerst de zijne, dan een streepje en dan mijn eigen naam. Ik heb hemel en aarde bewogen om een nieuw pasje te krijgen met alleen míjn naam erop.
Twee huwelijken en een heel leven later, weet ik toch wel zeker dat ik geëmancipeerd ben. En dat mijn omgeving dat ook is. Echte mannenclubs bestaan niet meer. Dat streepje tussen die dubbele naam is allang verleden tijd. Het glazen plafond is een verzinsel. Toch?

Zaterdag was het dus Internationale Vrouwendag. In Café Alphens werd als afsluiting van die dag een debat gehouden. Het landelijke thema is dit jaar ‘vrouwenstemmen’. In Alphen werd dat vrij vertaald naar ‘Vrouwen en Armoede’.

Twee dingen vielen mij op.

In de eerste plaats waren de twee presentatoren van De Alphense Talkshow allebei man. Alsof er geen fatsoenlijke vrouwelijk debatleider in Alphen is te vinden. En als tweede bleek de Voedselbank niet over een vrouwelijk bestuurslid c.q. woordvoerder te beschikken. Nu deed Jo Schriek het prima - en zijn bloemen staan bij mij in een mooie vaas – maar het gaat nu even om het principe.

De goed opgeleide en prima terechtgekomen vrouwen die deelnamen aan de gesprekken zijn natuurlijk niet representatief voor dé vrouwen. Juist omdat zij het zo goed doen in de maatschappij zou je denken dat zij van gebrek aan emancipatie geen last hebben. Bovendien stond die dag in de krant dat hoogopgeleide jonge vrouwen meer geld verdienen dan jonge mannen.

Maar… het grootste moment van herkenning onder alle bij dat debat aanwezige vrouwen kwam toen aan tafel werd gesteld, dat ieder van hen ooit meemaakte dat tijdens zakelijke overleggen, bestuursvergaderingen en belangrijke momenten ‘de mannen’ haar aankeken en zeiden: ‘Haal jij de koffie even’.

Hoezo emancipatie?

Deze blog is eerder gepubliceerd op de communitysite Alphens.nl

Datum: 22 mei 2014
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve (MINERVA)

Volg mij op...