Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

Humanitaire redenen - column Alphens Nieuwsblad

< Terug naar Blog

Natuurlijk stemde de Alphense gemeenteraad met de grootst mogelijk meerderheid vóór de opvang van asiel zoekende vluchtelingen in ‘ons’ gevangenisgebouw. Je zit als lokale politicus tenslotte niet in een raadszetel om te doen waar je zelf zin in hebt of om te doen wat je kiezers zeggen. Dat zijn namelijk 1000 mensen met 1000 verschillende meningen.
Jij zit op die zetel om je verantwoordelijkheid te nemen. In het belang van, namens en voor iedereen. Jouw kiezers hebben jou gekozen, omdat ze ervan overtuigd zijn dat je die verantwoordelijkheid neemt. Ook, misschien zelfs wel juist, als het over nare, moeilijke en impopulaire zaken gaat. 

In de lokale gemeenteraad zijn 12 partijen vertegenwoordigd. Een paar splinterpartijtjes, een aantal landelijke partijen en een forse lokale partij. Uit het debat in de gemeenteraad van vorige week kwam duidelijk naar voren dat uiteindelijk humanitaire redenen de doorslag geven. Ook al wil je geen vluchtelingen in je stad of je achtertuin, toch stem je in met de opvang. Gewoon omdat deze mensen niets meer hebben en nergens meer naar toe kunnen, maar vooral omdat ze hier zijn.

Nu scheelt het wel dat de gemeenteraadsleden goed zijn voorgelicht en ingelicht. Zij weten dat het om noodopvang gaat.
Als asielzoekers zich aan onze grenzen melden, moeten zij direct naar een 72-uurs opvang. Dat heet crisisopvang. Daarna moeten deze mensen naar een noodopvang, waar zij enkele weken blijven. Zo’n noodopvang komt er dus in Alphen. Voor 1140 alleengaande mensen, geen gezinnen.

De Alphense kiezers zijn ondertussen in twee kampen verdeeld. In het ene kamp xenofobe bangeriken die denken dat elke buitenlander een verkrachter is. In het andere kamp fanatieke wereldverbeteraars die denken dat elke buitenlander iets toevoegt aan ‘onze’ samenleving.

Gelukkig hoeven zij de beslissing en de verantwoordelijkheid niet te nemen.
Daar hebben we onze lokale politici voor.

Deze column is eerder verschenen in Alphens Nieuwsblad.

Datum: 23 oktober 2015
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...