Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

Help ZP-ers de zomer door - column Alphens Nieuwsblad

< Terug naar Blog

blogvierkanthrAls ik dit schrijf is het een soort van rokjesdag. Dat wil zeggen: de zon schijnt en niemand weet precies wat hij/zij aan moet. Dus naast een luchtige man in een T-shirt zit een puffende vrouw in een winterjas op een bankje. En er zijn rokjes in het straatbeeld, met of zonder legging.

Ik ben aan het werk voor een paar klanten. Artikelen schrijven voor het Alphens Nieuwsblad, spullen regelen voor Parkexpressie en social media voor een aantal bedrijven en organisaties. Het aardige hiervan – voor mij dus – is dat ik dan ook altijd even een blik werp op mijn eigen facebook.

En daar verschijnen achter elkaar ‘Zo word je de lievelingsfreelancer van je baas’ en ‘Stop met gratis correspondentenwerk’. Allebei geplaatst door een ‘zzp-er’.
Het komt erop neer dat van creatieve zelfstandigen – het gaat om journalisten, fotografen, vormgevers, visagisten, kunstenaars en andere creatieve beroepsgroepen – verwacht wordt dat ze ‘gratis’ hun werk afleveren. Aan bedrijven. En iedereen, behalve wij dan, vindt dat normaal.
Mensen, denk even na. Je vraagt toch ook niet of de bakker de broodjes gratis bakt, of de glazenwasser voor niks gaat zemen en of je een willekeurig product zo uit het rek kunt trekken?

Op allerlei manieren wordt gewerkt aan betere economische omstandigheden voor het bedrijfsleven. Hier in Alphen is een Economisch Actieplan, geschreven door VOA en gemeente. Er staat in hoe we mensen aan een baan bij een bedrijf kunnen helpen. De Zelfstandige Professionals worden overgeslagen. Zelfstandige Professionals, dus. Er zijn ruim 1,1 miljoen ZP-ers in Nederland. Het is de enige groep bedrijven die groeit. En hard.

Behalve dat je als ZP-er kennelijk sowieso niet meetelt, word je in de creatieve sector ook nog eens niet betaald. Door bedrijven en organisaties. Lieve VOA en gemeente, kunnen jullie niet zorgen dat ook wij met een nieuw rokje op een nieuw tuinbankje lekker van de zon kunnen genieten?

Deze column is eerder verschenen in Alphens Nieuwsblad.

Datum: 8 juni 2015
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...