Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

De Werf - column Alphens Nieuwsblad

< Terug naar Blog

Het leek zo’n briljant plan: een gezellige kolonie met creatievelingen in een paar oude fabriekshallen. Kunstenaars, ambachtslieden, creatieve uitvinders, maatschappelijk betrokken starters. Allemaal creatievelingen die ruimte nodig hebben waar ze lekker kunnen knoeien. Nee, niet knoeien alsof het niets voorstelt. Het gaat om activiteiten die rommel maken en troep veroorzaken. En, vooral activiteiten die alleen maar kunnen als het hoog en droog is en er niks kapot kan.

Het concept bestaat al langer elders in het land. Het levert uiteindelijk hotspots op waar je stad bekend door wordt. Het levert vooral een ‘fabriek’ op waar iedereen trots op is en waar je ook echt iets kunt zien en doen en leren als bezoeker. In Eindhoven, Rotterdam en Maasbree zijn oude fabrieken omgetoverd tot walhalla’s voor kunstenaars en creatievelingen. De collectieven en individuele bedrijfjes die in zo’n Fabrieken werken, leveren een enorme bijdrage aan de cultuur van de stad.

Zo’n geweldig concept leek ook hier in Alphen te kunnen. In de oude fabriekshallen van Biesterfeld. Er was ook een echte Creatieve Campus in oktober waar verschillende mensen lieten zien wat in zo’n fabriek zou kunnen in de meest gemiddelde stad van Nederland. Die mensen waren gevraagd. Gevraagd of ze een leuke presentatie konden geven zodat iedereen – politici, ondernemers en gewone Alphenaren – kon zien hoe De Werf kon worden.

Erg teleurstellend dus dat ‘de gemeente’ uiteindelijk andere plannen heeft. Er is geen ruimte voor de een en het idee van een ander past niet bij de plannen. Waar het in werkelijkheid om draait is geld. ‘Het gemeentelijk vastgoed moet zichzelf bedruipen’, zegt wethouder Hoekstra. Daarmee bedoelt hij dat cultuur geen schijn van kans maakt in De Werf in Alphen aan den Rijn.

Wij zijn hier de meest gemiddelde stad van heel Nederland en dat zullen we op deze manier ook altijd wel blijven.

Eerder geplaatst in Alphens Nieuwsblad.

Datum: 2 maart 2017
Geschreven door: Eveline Verhoeve

Volg mij op...