Taal is een tool

Minerva TXT producties | Minerva TXT producties

Eveline J. Verhoeve

Eigen werk
Ik schrijf graag en vaak blogs en columns. Hiernaast een aantal voorbeelden. Hieronder een aantal online locaties waar mijn blogs en columns te vinden zijn.

Alphens archief: alphenminerva

Politieke columns in Alphens Nieuwsblad (oneven weken)

Politiek Alphen aan den Rijn: Alphens.nl.

Historie: Archeon 
(vakantieperioden).

Achter de schermen van Debatcafé OpHetDorp.

Bloggen en marketing op Storytelling Matters.

ALLEEN STERVEN

< Terug naar Blog

Onlangs lag er een vrouw dood in haar woning in Kerk & Zanen. Daar schrikt iedereen van. En ja, daar schrok ik ook van.
Veel mensen denken bij zo’n bericht direct dat ‘de’ familie, vrienden en buren niet hebben opgelet. Dat het zo vreselijk is om eenzaam en alleen te sterven. Dat dat in onze maatschappij niet hoort te gebeuren. Tja, dat is dus een misvatting.

Om mee te beginnen: er zijn genoeg mensen die geen familie hebben. Geen partner, geen kinderen en geen ouders. Soms omdat iedereen dood is of omdat de familie heel ver weg woont of omdat alle contacten verbroken zijn. Dat kan allerlei redenen hebben. Je hoeft geen vluchteling te zijn om alleen over te blijven.

Er zijn ook genoeg mensen die er bewust voor kiezen om alleen te wonen. Het aantal alleenwonende mensen is groot en dat stijgt de komende jaren nog veel verder.  Als je die keuze maakt, betekent dat automatisch dat er niemand in jouw huis is waar je dagelijks contact mee hebt.

Dan zijn er mensen die geen werk hebben of wel werk, maar geen collega’s. Het aantal gepensioneerden stijgt alleen maar en we worden ook allemaal steeds een beetje ouder.
Het aantal zelfstandige professionals stijgt ook. Er zijn er in Nederland al 1 miljoen. Sommigen hebben zichzelf gedetacheerd en werken in een bedrijf. Er zijn er ook heel veel die in hun eentje in hun eigen kantoor of werkplaats bezig zijn met hun dagelijkse werk.

Mensen hebben ook allemaal zo hun eigen voorkeuren en hun eigen persoonlijkheid. De een is graag omringd door veel mensen, een ander verkiest alleen zijn boven gezelschap. Dat is dan je karakter. Soms is het gewoon nodig om weer op te laden; extroverte introverten schijnen daar last van te hebben. Soms is het omdat je solitaire bezigheden – je leest graag een boek – verkiest boven feesten en partijen.

Als je alleen leeft, ben je ook vaak alleen. Dat betekent niet dat je eenzaam of zielig bent. Het is gewoon een andere manier van leven dan  in een gezin, de hoeksteen van onze samenleving. Die hoeksteen is al behoorlijk afgebrokkeld en de illusie dat ‘we’ die hoeksteen kunnen en willen herstellen moet ook snel vergeten worden. Een maatschappij waarin iedereen iedereen kent en waarin sociale controle gewenst en geaccepteerd is, die maatschappij bestaat niet meer. Ik denk zelfs dat zo’n maatschappij nooit heeft bestaan.

Nu de reality check. Het zou mij ook zomaar kunnen overkomen.
Ik heb geen partner en geen familie en ik werk als zelfstandig professional in m’n eentje in mijn kantoor aan huis. Het duurt ongeveer een week voordat ‘vrienden’ op de social media mij zullen missen en gaan informeren of het wel goed gaat. Het duurt sowieso een paar weken voordat mijn vrienden mij gaan missen. Gewoon omdat we elkaar heel onregelmatig zien. Dat komt door mijn manier van leven.
Het alarm gaat pas af als ik afspraken met bepaalde opdrachtgevers niet na kom, niet op kom dagen voor een lunchdate met een vriendin en minstens veertien dagen niets heb gepost op facebook.

 

Eerder geplaatst op mijn persoonlijke facebookpagina.

Datum: 1 maart 2017
Geschreven door: Eveline J. Verhoeve

Volg mij op...